Uitgave 21 / december 2018
View this email in your browser
Belangrijke informatie over het kiezen van uw zorgverzekeraar!

Zoals ieder jaar kunt u in de maand december weer veranderen van zorgverzekeraar of u huidige polis aanpassen.

Om u daarbij te helpen hebben we een aantal aandachtpunten voor u op een rij gezet.

 1.       Als u regelmatig in Spanje verblijft dan adviseren wij u om te kiezen voor een restitutie poli. Deze keuze maakt u in de basis verzekering. Meestal heeft uw zorgverzekeraar 3 keuzes. De goedkoopste twee zijn in het algemeen een naturapolis en de duurste is de restitutiepolis. Met name de restitutie polis geeft u het recht om altijd zelf uw zorgverlener te kiezen en u krijgt altijd 100 % vergoeding van de kosten. In geval van onverhoopte ziekenhuisopnames zullen de kosten vaak rechtstreeks worden gedeclareerd. In geval van poliklinische zorg zult u vaak de kosten moeten voorschieten, tenzij er een overeenkomst met de zorgverlener is! Is uw keuze de natura polis dan zult u bij een niet gecontracteerde zorgverlener altijd een deel zelf moeten betalen, dit kan oplopen tot 30 % van de gemaakte kosten. Dit geldt overigens ook als u in Nederland naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.

Restitutie polis is de meest verstandige keuze! U kunt dan naar iedere zorgverlener van uw keuze gaan!

 2.       Een aanvullende verzekering kiest u nadat u een keuze heeft gemaakt voor de basispolis. Het blijkt dat vaak een te ruime aanvullende verzekering wordt gekozen. Het is dus zaak dat u hierin een heel bewuste keuze maakt! Tegenwoordig kunt u eenvoudig op de website van de zorgverzekeraar van uw keuze zien wat de aanvullende verzekering inhoudt. Let wel, verreweg de meeste zorg wordt vergoedt vanuit de basiszorg. U kunt veel geld besparen door een bewuste keuze te maken. Wel of geen aanvullende verzekering!

Euro Clinica Rincon heeft een contract met de Multizorg, hieronder vallen de ONVZ, VvAA en PNO zorg. Ook is er een contract met ASR, hieronder vallen De Amersfoortse verzekeringen, Ditzo zorgverzekering en Aevitae (ASR ziektekosten). Tenslotte hebben we een contract met DSW zorgverzekeraar, Stad Holland zorgverzekeraar en inTwente zorgverzekeraar.

Bent u verzekerd bij een van deze verzekeraars dan wordt door ons rechtstreeks aan hun gedeclareerd en hoeft u dus niet voor te schieten!

 Mocht u vragen hebben over te maken keuzes, dan beantwoorden wij die graag voor u! Ook helpen wij u graag als  een overstap naar een andere zorgverzekering overweegt! Dit kan in de maand december.


De polikliniek is open van maandag tot vrijdag
van 8u30 tot 18u00.

Donderdag 6 december,
Dinsdag 25 december en
Woensdag 26 december
is de kliniek gesloten.

Een bezoek aan de huisarts kan enkel via afspraak, spoedgevallen uitgezonderd!

Telefoon : +34 966 830 849 (ook voor de Thuiszorg)
24-uursnummer van de huisarts : +34 965 867 801 

 
Wat is een botdichtheidsmeting en wie loopt risico om osteoporose te krijgen?

Door het meten van de botdichtheid, ook wel botmassa genoemd kan de sterkte van het bot gemeten worden.  Het calcium in het bot bepaalt voornamelijk de botmassa.  Hoe meer cellen er in het botweefsel zijn des te meer calcium is er aanwezig.  We kunnen de hoeveelheid botcellen vermeerderen door de opbouwende cellen (osteoblasten) te stimuleren of door de afbrekende cellen (osteoclasten) te remmen.  Dus als de botmeter aangeeft dat de botmassa laag is (osteoporose), heeft dit therapeutische consequenties.  Botmassa meten is dus nuttig!!

Welke mensen lopen gevaar om osteoporose te krijgen?

1.       Dochters van moeders met osteoporose

2.       Zonen van vaders met osteoporose

3.       Mensen met 1 of meerdere gebroken botten zonder een zogenaamd adequaat trauma

4.       Mensen die een gestoorde calciumstofwisseling hebben

5.       Mensen met een laag vitamine D gehalte bijvoorbeeld door weinig zonlicht (UV) op de huid

6.       Mensen die bot aantastende medicatie gebruiken, bijvoorbeeld prednison (ook inhalatie voor longziekten) en anti-epileptica

7.       Dames die op latere leeftijd zijn gaan menstrueren en/of op vroege leeftijd in de menopauze zijn gekomen

Conclusie: Botmassameting

·         Niet invasief, dus niet pijnlijk

·         Nuttig want als er osteoporose gevonden wordt zijn er medicijnen die relatief goed verdragen worden

Voor een afspraak voor een botdichtheidsmeting met het DEXA-apparaat, kunt u steeds terecht in onze kliniek tijdens de openingsuren.

Hoe gaat een botdichtheidsmeting in zijn werk?
Voor de meting moet je op je rug liggen op de onderzoekstafel. Er wordt met een speciaal röntgenapparaat met lage energie (DXA-apparaat) een opname gemaakt van het onderste gedeelte van je rug en van je heupen. Tijdens de opname moet je zo stil mogelijk blijven liggen. Een meting van de botdichtheid duurt ongeveer vijftien minuten.
Door te meten hoe goed het bot de röntgenstraling doorlaat, kan worden berekend wat de dichtheid van het bot is. Hoe meer röntgenstraling wordt doorgelaten, hoe minder kalk het bot bevat en dus hoe lager de botdichtheid is.

Onderstaande testen voor vrouwen en mannen geven aan of u behoort tot de risicogroep.

Osteoporose-risico Test voor vrouwen (International Osteoporosis Federation)
1. Een van uw ouders heeft de diagnose osteoporose of heeft reeds een heup gebroken door een lichte stoot of val
2. U hebt een bot gebroken na een lichte stoot of val
3. U hebt gedurende meer dan 3 maanden corticosteroïden (prednison en prednisonachtige stoffen) genomen
4. U bent meer dan 3 cm kleiner geworden
5. U drinkt geregeld meer dan 2 glazen alcohol per dag
6. U rookt meer dan 20 sigaretten per dag
7. U lijdt geregeld aan diarree (ten gevolge van darmonstekingen zoals de ziekte van Crohn)
8. U was geen 45 jaar toen uw menopauze begon
9. Uw maandstonden zijn langer dan 12 maanden gestopt (om andere redenen dan zwangerschap of menopauze)

Indien u op meer dan 3 vragen ja heeft geantwoord, komt u in aanmerking voor een botdichtheidsmeting.

Osteoporose-risico Test voor mannen (International Osteoporosis Federation)
1. Een van uw ouders heeft de diagnose osteoporose of heeft reeds een heup gebroken door een lichte stoot of val
2. U hebt een bot gebroken na een lichte stoot of val
3. U hebt gedurende meer dan 3 maanden corticosteroïden (prednison en prednisonachtige stoffen) genomen
4. U bent meer dan 3 cm kleiner geworden
5. U drinkt geregeld meer dan 2 glazen alcohol per dag
6. U rookt meer dan 20 sigaretten per dag
7. U lijdt geregeld aan diarree (ten gevolge van darmonstekingen zoals de ziekte van Crohn)
8. U heeft ooit last gehad van impotentie, gebrek aan libido of andere klachten die kunnen wijzen op een verlaagd testosterongehalte

Indien u op meer dan 3 vragen ja heeft geantwoord, komt u in aanmerking voor een botdichtheidsmeting.


Hoe voorkom je dat je de griep krijgt in de winter?
Als de winter in aantocht is, neemt automatisch ook het aantal zieken toe. De winter brengt vaak een griepgolf met zich mee. Hoe komt het dat in de winter zo veel mensen ziek worden, en hoe voorkom je dat je zelf wordt getroffen door de griep?
"Griep voorkomen kan niet. Dat is het korte antwoord", zegt Harald Wychgel van het RIVM. "De meeste klachten worden veroorzaakt door een virus, en dat verspreidt zich via de lucht. Het is bijna niet te voorkomen in contact te komen met die virussen."
Toch zijn er manieren waarop besmetting te voorkomen is, geeft Wychgel aan. "Allereerst is het belangrijk om te hoesten of te niezen in papieren zakdoekjes. Vroeger gaven we als tip om te niezen in de hand, maar als je vervolgens met die hand een deurknop of iets anders aanraakt, zitten de virusdeeltjes daar ook op. Op die manier voorkom je besmetting dus niet."

Het tweede advies dat Wychgel geeft, is het weggooien van de papieren zakdoekjes na gebruik. "In de vuilnisbak vormen ze geen besmettingsgevaar voor anderen meer."

Tot slot benadrukt Wychgel het belang van handen wassen. "Als je niet ziek bent, is het uit hygiënisch oogpunt al verstandig om dat bijvoorbeeld voor het eten of koken te doen, maar als je ziek bent is het helemaal verstandig om vaak je handen met water en zeep te wassen om zo besmetting te voorkomen."

Handen wassen is vooral verstandig na het niezen of hoesten. Dat zijn juist de momenten waarop er veel virusdeeltjes op je handen zitten, zeker als je onverhoopt toch in je hand hebt geniesd of gehoest. Door je handen goed te wassen, spoel je die virusdeeltjes weg, waardoor ze geen besmettingsgevaar meer vormen voor anderen.

Tips om verspreiding van griep te voorkomen
  • Nies of hoest in een papieren zakdoek
  • Gooi de zakdoek direct na gebruik weg
  • Was regelmatig je handen met zeep
  • Probeer het geven van handen te vermijden
  • Raak je neus en mond zo min mogelijk aan
  • Vitamines helpen niet om griep te voorkomen
Vaak wordt er gesuggereerd dat vitamines helpen om het krijgen van griep te voorkomen, maar volgens Marc Bonten, arts en microbioloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC), klopt dat niet. "Daar is in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs voor", zegt hij. "Ik slik zelf ook geen vitaminepillen of iets dergelijks in de winter. Al weet ik niet of dat nu zo'n heel sterk argument is", zegt Bonten lachend.

Om anderen met griep te besmetten, hoef je niet per se al ziek te zijn, stelt Bonten. "Tussen de één en drie dagen voordat je zelf de symptomen van griep hebt, ben je al besmettelijk. Je weet dat zelf dan alleen nog niet. Je bent dan waarschijnlijk een beetje aan het snotteren en wordt dan een paar dagen later wakker met koorts en spierpijn. Op dat moment blijf je in bed liggen en zie je waarschijnlijk niet veel mensen meer die je kan besmetten, maar het virus heb je dan in een eerder stadium al doorgegeven."

Dat het griepvirus zich gemakkelijker in de winter kan verspreiden, heeft volgens Bonten meerdere oorzaken. "Allereerst ligt dat aan de manier waarop we met elkaar omgaan in de winter." Wychgel, van het RIVM, vult aan: "We kruipen dichter bij elkaar en zitten meer in slecht geventileerde omgevingen. Het zou dus al helpen als we de ruimtes waarin we zitten meer ventileren. Daarmee bedoel ik niet dat we het raam moeten openzetten, want daardoor wordt alle lucht in één keer ververst. Bij ventilatie wordt de lucht continu ververst. Dat kan bijvoorbeeld via ventilatieroosters."

Virussen gedijen beter in de kou
Een andere reden dat griepvirussen zich in de winter makkelijker verspreiden, heeft te maken met de lagere temperatuur. "Virussen gedijen beter bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Die omstandigheden zijn er in de winter", aldus Wychgel.

Testen met cavia's laten dat ook zien. Met griep besmette cavia's werden tijdens onderzoek in de Verenigde Staten in een hok naast gezonde cavia's gezet. Bij luchtvochtigheid van 80 procent werden de gezonde cavia's niet besmet, terwijl dat bij een luchtvochtigheid van 20 procent wel het geval was. Bij een temperatuur van 30 graden werden ook geen nieuwe dieren meer besmet, terwijl een temperatuur van 5 graden ideaal bleek voor besmetting.

"In de zomer op het noordelijk halfrond zie je dat het griepvirus zich naar het zuidelijk halfrond verplaatst. Daar is het dan winter", zegt Jaap Maas, bedrijfsarts en epidemioloog van het AMC. "Als bij ons de winter weer terugkeert, gaat ook het griepvirus weer circuleren."

Geef geen handen en raak het gezicht niet aan

Maas heeft nog een tip om verspreiding van een griepvirus te voorkomen. "Probeer elkaar geen hand te geven. Het is allemaal heel sociaal, maar wel besmettelijk. In het AMC adviseren we dat ook, maar in sommige ziekenhuizen in Amerika zijn ze daar veel strenger in en mag het echt niet. Daarnaast helpt het ook zeker om de neus en mond – waar de slijmvliezen zitten - niet te veel aan te raken. Maar dat is heel lastig, want dat zijn we gewend. Ga er maar eens op letten hoe vaak je ongemerkt aan je gezicht zit."

Ook Maas stelt dat gezond leven geen invloed heeft op vatbaarheid voor griepbesmetting. "Het bijzondere van griep is dat het virus elk jaar een klein beetje verandert. Daardoor is zo'n virus elk jaar nieuw voor het immuunsysteem. Er zijn nog geen antistoffen tegen het virus gemaakt, dus ook al is je afweersysteem nog zo goed, je wordt er gewoon ziek van. Wel is het zo dat als je gezond eet en in goede conditie bent, je de klachten misschien gemakkelijker overwint. Daarnaast is het zo dat de kans kleiner is dat je ziek wordt of dat je klachten minder zijn als je je elk jaar laat vaccineren met de griepprik. Maar voor het voorkomen van ziek worden van griep is geen methode."


Door: NU.nl/Job van der Plicht
www.euroclinicarincon.com
www.thuiszorgeuroclinicarincon.com
Copyright © 2018

Ons postadres is:
Euro Clínica Rincón
Avda. Dr. Sevéro Ochoa 6
03503 Benidorm

Wil u de wijze van ontvangen van deze nieuwsbrief wijzigen?
U kan uw voorkeuren wijzigen of u uitschrijven

 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*