Oproep!!
Gelieve deze nieuwsbrief door te sturen naar uw vrienden, familie en kennissen die onze informatie interessant zouden kunnen vinden. Zij kunnen zich via onze website aanmelden voor de nieuwsbrief : www.euroclinicarincon.com
Uitgave 4 Maart 2017
View this email in your browser

'RINCÓN SALUD'


Beste lezer,
In de rubriek `Bij de dokter´ staan we deze maand even stil bij de Bloeddruk, en meer bepaald bij Hypertensie (hoge bloeddruk). Wat de oorzaken zijn en hoe u het kan behandelen, leest u dus in deze rubriek. Tevens vindt u linken naar websites met interessante info over dit thema. De rubriek `In de kijker´ zet deze maand Neus-, Keel- en Oorarts Dr. Stef Köhler in de schijnwerper. `Nieuws van de Polikliniek´ gaat deze maand over het Slaap-Apneu Syndroom. U kan zich daarvoor bij ons in de kliniek laten testen. En in de rubriek van de Thuiszorg vindt u meer informatie over

Wij wensen u veel leesplezier!
NIEUWS VAN DE POLIKLINIEK
Slaap-Apneu Syndroom : Moeheid en/of slaperigheid overdag?
Slaap-Apneu Syndroom is en veel voorkomende aandoening welke vaak niet herkend wordt. We kennen als het ware slechts de ´top van de ijsberg´.

Het Slaap-Apneu Syndroom is niet alleen vervelend, maar ook erg gevaarlijk : het geeft nl. een sterk verhoogd risico op Hart- en Vaatziekten zoals een hart- of herseninfarct. Verder kan het hoge bloeddruk en hartritmestoornissen veroorzaken. Ook is de kans op verkeersongevallen veel groter als je het Slaap-Apneu Syndroom hebt.

Naast de verschijnselen van slaperigheid overdag en algemene vermoeidheid hebben veel patiënten last van snurken, overgewicht en/of hoge bloeddruk, dit is echter niet altijd het geval.

Het Slaap-Apneu Syndroom is vast te stellen met behulp van een Slaap-Apneu Test. Via Euro Clínica Rincón kunt u bij u thuis een slaapregistratie ondergaan. Met behulp van een speciale data recorder worden gegevens verzameld over de ademhaling, het hartritme, het zuurstofgehalte in het bloed en snurken. Deze gegevens worden uitgelezen in de computer en geanalyseerd door de longarts. Afhankelijk van de resultaten krijgt u behandeladviezen.

U kunt aan de balie of via ons telefoonnummer meer informatie krijgen over de test. Ook kunt u bij ons een afspraak maken voor de Slaap-Apneu Test.

Gegevens die nodig zijn bij de beoordeling van de Slaap-Apneu Test :
  • Uw naam,
  • Geboortedatum,
  • Lengte
  • Gewicht

Gelieve aan te geven met Ja of Nee :

Heeft u hoge bloeddruk?
Heeft u een hartaandoening? Zo ja, wat is de diagnose?
Heeft u een longaandoening? Zo ja, wat is de diagnose?
Welke medicijnen gebruikt u?

Hoe groot is de kans dat u wegdommelt in één van de volgende situaties? Kies daarbij het meest passende getal :

0 = ik dommel nooit weg
1 = er is een geringe kans dat ik wegdommel
2 = er is een matige kans dat ik wegdommel
3 = er is een grote kans dat ik wegdommel

Wanneer ik zit te lezen :
Wanneer ik TV kijk :
Wanneer ik in een vergadering of in het theater of in de cinema ben :
Wanneer ik een uur lang zonder onderbreking als passagier in een auto zit :
Wanneer is ´s middags even ga liggen rusten als de omstandigheden het toelaten :
Wanneer ik met iemand zit te praten :
Wanneer ik op mijn gemak zit na een lunch zonder alcohol :
Wanneer ik in de auto zit, terwijl ik enkele minuten stilsta in het verkeer :

Maak een totaal van uw scores :

Als u vindt dat u hoog scoort, maak dan zo snel mogelijk een afspraak!


De polikliniek is open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 18u00

Telefoon : +34 966 830 849 (ook voor de Thuiszorg)


NIEUWS VAN DE THUISZORG
Uw thuiszorg op vakantie, thuis regelen!

U krijgt al jaren thuiszorg in Nederland en een vakantie lijkt verder weg dan ooit met de nieuwe regelingen van de WMO en Ziektekosten verzekeraars. Wat niet veel mensen weten is dat een vakantie in het buitenland wel degelijk mogelijk ook al bent u afhankelijk van thuiszorg, persoonlijke verzorging of verpleegkundige zorg.

Thuiszorg zoals u thuis gewend bent, kunt u ook aan de Costa Blanca ontvangen. De thuiszorg van Euro Clinica Rincon is een professionele organisatie met Nederlandse verzorgende en verpleegkundige in dienst. U kunt bij ons terecht voor alle voorkomende zorg of dat nu dagelijks kousen aantrekken is of het verzorgen van een stoma, alle deskundigheid hebben wij in huis.

U kunt thuis, zelfs al voordat u een vakantie geboekt heeft, contact met ons opnemen. Wij zullen de mogelijkheden met u bespreken, contact opnemen met de thuiszorgorganisatie waarvan u zorg krijgt en contact opnemen met de ziektekostenverzekeraar. Mocht u thuishulpmiddelen nodig hebben in uw hotel kamer, geen probleem wij zorgen dat uw kamer voor aankomst in orde is. Als u bij ons in zorg bent, worden alle hulpmiddelen gratis aan u verstrekt. Het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken is het inpakken van uw vakantiekoffer, wij regelen de rest.

Het u geen thuiszorg in Nederland maar zou u graag hulp hebben op vakantie dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen met ons om gezamenlijk de mogelijkheden te bekijken.

Om met ons in contact te komen belt u het 24 uurs nummer van Euro Clinica Rincon of stuurt u een email.
Het telefoonnummer +34-608 218 626
Ons emailadres is thuiszorg@euroclinicarincon.com.
Ook kunt u onze website bezoeken www.thuiszorgeuroclinicarincon.com. Wij helpen u graag !

IN DE KIJKER
Keel-, Neus-, Oorarts Dr. Stef Köhler

Dr. Stef Köhler is KNO-arts en werd opgeleid in het Wilhelmina Gasthuis en AMC te Amsterdam. Daarna had hij 27 jaar een KNO-praktijk in Nederland, eerst 10 jaar in het oosten van het land , maar de grote stad bleef toch trekken. Hij keerde terug naar Amsterdam en had 17 jaar een praktijk in een ziekenhuis in de hoofdstad.
Dr. Köhler is een man van de praktijk , die het vak altijd in de volle breedte heeft uitgeoefend. Speciale belangstelling bestaat er voor de kinder-KNO en de rhinologie.
Dr. Köhler heeft een KNO-Unit opgezet met gebruik van de laatste technologische apparatuur als een poliklinische Zeiss-microscoop, een klinische audiometer met spraak en toonaudiometrie, een flexibele laryngoscoop en een tympanometer.

U kunt bij hem terecht voor alle problemen op KNO-gebied, waaronder natuurlijk ook hoorproblemen. Voor een afspraak contacteert u onze polikliniek.

Dr. Köhler spreekt Nederlands, Engels, Duits en Spaans

BIJ DE DOKTER
Het hart pompt bloed door een netwerk van bloedvaten naar alle delen van het lichaam. De bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in 2 getallen: de bovendruk en onderdruk. Een normale bloeddruk ligt rond 120/80 mm Hg (120 over 80 millimeter kwikdruk).
120 mm Hg is hier de bovendruk of systolische druk. Dat is de druk die ontstaat wanneer het hart slaat om bloed te pompen.
80 mm Hg is de onderdruk of diastolische druk. Dat is de bloeddruk wanneer het hart in rust is tussen de slagen.
Een bloeddruk met een bovendruk hoger dan 140 mm Hg heet hoge bloeddruk of hypertensie. Dit komt veel voor: 60% tot 70% van de 70-plussers heeft een hoge bloeddruk. Bij 80-plussers kan de normale bloeddruk hoger liggen. Bij 80-plussers is er sprake van een hoge bloeddruk bij een bovendruk hoger dan 160 mm Hg.
De bloeddruk verandert gedurende de dag voortdurend. De bloeddruk wordt beïnvloed door:
  • Lichamelijke activiteit.
  • Voeding
  • Emotionele toestand
  • Lichaamshouding
  • Geneesmiddelen
Een hoge bloeddruk op zich is geen ziekte. Maar aanhoudende hoge bloeddruk is wel een risicofactor voor hart- en vaatziektes. Zo kan het slagaderverkalking (atherosclerose) veroorzaken en het hart, hersenen, grote bloedvaten, nieren en ogen beschadigen. Dat kan leiden tot hartfalen, beroerte, aneurysma, nierfalen of netvliesbeschadiging.

Een hoge bloeddruk is niet de enige risicofactor voor een hart- en vaatziekte. Ook andere risicofactoren spelen daarbij een rol.


Symptomen hoge bloeddruk
Veel mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Het wordt vaak bij toeval ontdekt, of pas als er complicaties zijn ontstaan.

Een zeer hoge bloeddruk kan de volgende klachten geven:
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Wazig zien
  • Pijn op de borst
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Bloedneuzen

Oorzaken hoge bloeddruk
Essentiële of primaire hypertensie
Meestal is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. Dit wordt ook wel essentiële of primaire hypertensie genoemd. Wel is bekend dat bepaalde factoren het risico op een hoge bloeddruk vergroten:
  • Roken
  • Overgewicht
  • Te veel alcohol gebruiken
  • Te veel zout gebruiken
  • Oudere leeftijd
  • Voorkomen in de familie
  • Bepaalde geneesmiddelen

Secundaire hypertensie
Wanneer hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, is er sprake van een secundaire hypertensie. Mogelijke oorzaken zijn:
  • Ziektes van de nieren
  • Vernauwing van de nierslagader
  • Overmatig gebruik van drop of zoethout(thee)
  • Ziektes van de bijnieren , zoals het Conn-syndroom of een feochromocytoom
  • Slaap-Apneu Syndroom
  • (aangeboren) Hartafwijkingen
Een hoge bloeddruk wordt vastgesteld met een bloeddrukmeter. Deze wordt om de bovenarm gewikkeld en zit vast aan een meetapparaat. De bloeddruk varieert per moment. Daarom zijn meerdere metingen nodig om de diagnose te kunnen bevestigen.

Daarna doet de arts een lichamelijk onderzoek. Ook laat hij verder onderzoek doen naar de functie van de nieren, het hart, het suikergehalte en het cholesterolgehalte.

Als je een secundaire hypertensie lijkt te hebben, word je voor verder onderzoek doorverwezen naar een internist. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk op jonge leeftijd of een hoge bloeddruk die met medicijngebruik niet daalt.
Om de bloeddruk omlaag te krijgen, is het soms voldoende de leefstijl aan te passen. Zo kan de bloeddruk door afvallen al flink omlaag gaan.

Er bestaan verschillende medicijnen tegen hoge bloeddruk: bloeddrukverlagende middelen of antihypertensiva. Deze werken op verschillende manieren. De arts maakt een afweging welk medicijn het meest geschikt is, op grond van:
  • Leeftijd
  • Gewicht
  • Bijkomende aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, hartaandoeningen, nierschade)
  • Andere geneesmiddelen die gebruikt worden
  • Bijwerkingen
  • Etnische afkomst
Soms is een combinatie van medicijnen nodig om de bloeddruk omlaag te krijgen.

Zelfzorg bij hoge bloeddruk
Door je leefstijl te veranderen kun je een hoge bloeddruk voorkomen of verlagen:
  • Stop met roken
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
  • Eet gevarieerd en gebruik vooral groenten, fruit, volkoren producten
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
  • Eet gevarieerd en gebruik vooral groenten, fruit, volkoren producten en vetarme zuivelproducten (magere melk, magere yoghurt, magere kaas en andere magere melkproducten)
  • Eet minder verzadigd vet (varkens-, rund- en orgaanvlees) en minder vet in het algemeen
  • Eet maximaal 6 gram zout per dag. Voeg geen zout toe aan het eten. Gebruik geen kant-en klare voedingsmiddelen (zoals soepen en sauzen), want hier zit veel zout in.
  • Beweeg regelmatig (liefst dagelijks). Wandel bijvoorbeeld elke dag minstens 30 minuten. Ook tuinieren, klussen, fietsen en zwemmen zijn goede vormen van lichaamsbeweging.
  • Drink maximaal 2 glazen alcohol per dag
  • Verminder stress, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen
  • Laat de bloeddruk regelmatig controleren.

Meer informatie

Informatie van de Hartstichting
www.hartstichting.nl/

Patiëntenbrief van het Nederlands Huisartsen Genootschap
http://thuisarts.nl/

Informatie van het Voedingscentrum
www.voedingscentrum.nl

Informatie van het Nationaal Kompas
http://www.nationaalkompas.nl

Bron : Medicinfo.nl


www.euroclinicarincon.com
www.thuiszorgeuroclinicarincon.com
Zijn er bepaalde onderwerpen die u graag wil behandeld zien in onze nieuwsbrief, laat het ons weten! Wij stellen uw feedback erg op prijs!
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons postadres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Wil u de wijze van ontvangen van deze nieuwsbrief wijzigen?
U kan uw voorkeuren wijzigen of u uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*