Oproep!!
 
Gelieve deze nieuwsbrief door te sturen naar uw vrienden, familie en kennissen die onze informatie interessant zouden kunnen vinden.  Zij kunnen zich via onze website aanmelden voor de nieuwsbrief : www.euroclinicarincon.com
Uitgave 5   April 2017
View this email in your browser

'RINCÓN SALUD' 


Beste lezer,

Deze maand zetten we Dr. Mart-Jan Rongen, doctor in de geneeskunde en algemeen chirurg, in de kijker.  Verder hebben we het in de rubriek van de thuiszorg over persoonsalarmering.   Zo heeft u altijd een veilig gevoel in uw vertrouwde omgeving. In de rubriek `Bij de dokter´ behandelen we deze maand Osteoporose en hoe u dit kan voorkomen.

Wij wensen u prettige Paasdagen!

Veel leesplezier.

NIEUWS VAN DE POLIKLINIEK

Wist u dat u in onze polikliniek ook terecht kunt voor : 
  • Het verwijderen van hechtingen
  • Het verzorgen van wonden
  • Injecties, zoals bijvoorbeeld de vitamine B12
  • Bloed-, urine en ontlasting analyse
  • Bloeddrukmeting
  • Meting bloedsuikerspiegel
  • Elastische kousen
  • Elleboog krukken 
Hiervoor kunt u rustig binnenlopen in onze kliniek tijdens de openingsuren, zonder afspraak.
 
Tevens kunt u in onze kliniek terecht voor het op maat laten maken van steunzolen via onze podoloog Vicente Santacreu. Hij bekijkt samen met u het probleem en doet de nodige metingen.  Aan de hand van zijn diagnose en metingen worden de zooltjes op maat gemaakt .  U kan ze 2 weken later in de kliniek komen ophalen.  U betaalt enkel de steunzolen, de consultatie is gratis.
 
Om de huisarts of een specialist te zien, is het noodzakelijk om eerst een afspraak te maken. Ook voor herhaalrecepten is een gesprek met de huisarts aangewezen.


De polikliniek is open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 18u00

Maandag 17 april zijn we gesloten.


Telefoon : +34 966 830 849 (ook voor de Thuiszorg)

 
NIEUWS VAN DE THUISZORG

Persoonsalarmering

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen maar ook er van op aan kunnen dat er altijd hulp is  als u deze nodig hebt.

U bent slecht ter been, door ziekte loopt u een groter risico op vallen, u voelt zich niet goed, u valt en kan niet meer opstaan, u kunt niet bij de telefoon! Wat nu?

Dit zijn voorbeelden uit het dagelijks leven waarbij een persoonsbeveiligingssysteem uitkomst kan bieden. Het systeem geeft u een gevoel van veiligheid en vertrouwen. U draagt het systeem altijd bij u, waar u ook bent thuis of buitenshuis.
Mocht er iets gebeuren, met één druk op de knop neemt u contact op met het 24-uurs noodnummer van de thuiszorg van Euro Clinica Rincon. Dit nummer is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar, een professionele zorgverlener zal u te woord staan.

Zodra de alarmknop ingedrukt wordt, belt deze naar het 24 -uurs nummer en wordt tevens de locatie waar u zich bevindt naar dit nummer gestuurd. Als u niet meer in staat bent om te communiceren dan kunnen wij, via dit ingebouwd GPS systeem, zien waar u zich bevindt en hulp komen bieden.

Als u meer wilt weten over dit systeem dan kun u contact opnemen met Euro Clinica Rincon tel: +34 966 830 849 of het nummer van de Thuiszorg Euro Clinica Rincon mobiel: +34 608 218 626.

 
IN DE KIJKER

Algemeen Chirurg, Dr. Mart-Jan Rongen

Dr Rongen is gespecialiseerd in de algemene chirurgie. Dit is een zeer breed vakgebied, waaronder behandelingen vallen van onder meer
  • Darmkanker
  • Borstkanker
  • Huidkanker
  • Galblaaslijden
  • Liesbreuken
Maar ook veel voorkomende problemen die poliklinisch in Euro Clinica Rincon kunnen worden uitgevoerd zoals 
  • Spataderen
  • Aambeien
  • Ingegroeide teennagels
  • Abcessen
Na het voltooien van zijn opleiding tot chirurg is hij ook fellow oncologische en gastrointestinale chirurgie geweest. Hij is gepromoveerd aan Universiteit van Maastricht op chirurgische behandeling van incontinentie voor ontlasting. Sinds 2008 is hij werkzaam in Spanje.

Dr. Rongen kan u te woord staan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

BIJ DE DOKTER

Osteoporose

Wat is osteoporose?
Botten hebben kalk (calcium) nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten ‘botmassa’ (kalk en andere mineralen) en structuur (verlies van botbalkjes). Met als gevolg, dat ze broos worden. Het probleem met osteoporose is, dat u er niets van merkt zolang er geen botbreuk optreedt. U kunt al 30% van uw botmassa hebben verloren op het moment dat u 'zomaar' een bot breekt!

Gevolgen van osteoporose
Botbreuken
De ziekte openbaart zich vaak door een gebroken heup of pols, of een breuk of inzakking van de wervelkolom, na een niet eens zo ernstige val. Polsbreuken komen meestal voor bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar. Oudere mensen breken eerder hun heup. Gezonde botten breken niet zomaar door stoten of vallen!
 
Kleiner en krommer worden
Als de botten in uw wervelkolom verzwakken, kunnen de wervels inzakken. Met als gevolg, dat u kleiner wordt. Zijn er meerdere wervels ingezakt, dan wordt uw rug meestal steeds krommer. Dat kan een nogal pijnlijk proces zijn. Velen houden hier een chronische rugpijn aan over. Maar er zijn ook mensen die alleen maar merken dat ze wat kleiner en krommer worden en verder nauwelijks of geen pijn hebben.
 
Klachten in de organen
Is uw wervelkolom erg krom geworden, dan kan dat ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg hebben. Uw longen hebben immers minder ruimte achter uw ribben. U zult met uw hoofd naar voren gaan lopen, en uw maag zal uitzakken waardoor er een bollere buik ontstaat. U kunt last krijgen van ongewenst urineverlies doordat uw buikorganen op uw blaas gaan drukken.
 
Evenwichtsverlies
Door het inzakken van wervels, de verkromming van de wervelkolom en de daarmee gepaard gaande verandering van lichaamshouding kan uw evenwichtsgevoel verminderen. Waardoor de kans op vallen (en dus op botbreuken) groter wordt.

Hoe vaak komt het voor
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen boven de 60 jaar osteoporose.
 
In Nederland hebben ruim 850.000 mensen osteoporose (bron: RIVM). Iedere zes minuten breekt er in Nederland iemand een skeletdeel als gevolg van osteoporose. Bij mensen onder de 55 jaar worden geen osteoporose gegevens bijgehouden, maar osteoporose komt wel bij jongeren voor.
 
Wat feiten op een rij:
  • 70% van de mensen met osteoporose weet zelf niet dat ze het hebben (zij zijn niet gediagnosticeerd).
  • 70% van de mensen met een gediagnosticeerde osteoporose wordt niet adequaat behandeld met anti-osteoporose medicijnen.
  • 80% van de mensen boven de 55 jaar, die met een breuk in het ziekenhuis komen, wordt niet nader onderzocht op osteoporose.
Meer dan de helft van de behandelde patiënten stopt de behandeling binnen één jaar, terwijl een juiste behandeling 5 jaar moet worden volgehouden!
Er kan veel gedaan worden om te voorkomen dat u het krijgt, maar dan moet u er wel tijdig bij zijn. Juiste behandeling kan de kans op een (volgende) breuk met 50% doen verminderen.
Uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen osteoporose pas wordt ontdekt wanneer men iets breekt!
 
Preventie van osteoporose
Uit onderzoek is gebleken, dat osteoporose kan worden voorkomen. We kunnen er vooral zelf heel veel aan doen om onze botten sterk en gezond te houden. Als u al last hebt van osteoporose, kunnen de preventieve maatregelen helpen uw botten te beschermen tegen verdere verzwakking.
 
Osteoporosepreventie - dus het voorkómen van deze ziekte - gaat iedereen aan. Bent u nog geen 30 jaar, dan is het belangrijk om sterke botten op te bouwen. Bent u ouder dan 30 jaar, dan is het zaak uw botten stevig te houden en het verlies van botmassa tot een minimum te beperkten.
 
PREVENTIEPROGRAMMA 
  • lichaamsbeweging
  • voedingsadviezen
  • medicamenteuze behandeling
  • valpreventie
Lichaamsbeweging 
Elke vorm van lichaamsbeweging waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, is zinvol. Bijvoorbeeld wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, (rol)schaatsen, dansen en touwtje springen, en in mindere mate fietsen en roeien.
 
Zwemmen is minder effectief, omdat het lichaam dan niet echt wordt belast: het wordt gedragen door het water. Wel maakt zwemmen de spieren en de gewrichten los en is goed voor de conditie.
 
Het gaat dus beslist niet om sporten op topniveau. Wel is het van belang, dat u liefst iedere dag, maar minstens zo'n drie keer per week bewust aan lichaamsbeweging doet, gedurende minstens 15 minuten. Het is beter om twee keer per dag enkele minuten te bewegen, dan één keer per week een uur achter elkaar. Kies liever de trap dan de lift of roltrap en neem ook liever de fiets dan de auto of bromfiets!
 
Voedingsadviezen
We weten het allemaal: een evenwichtig voedingspatroon is goed voor de gezondheid in het algemeen.
 
Calcium (kalk)
Voor het gezond houden van uw botten is het vooral van belang, dat u genoeg calcium binnenkrijgt. Volwassenen, kinderen in de groei, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen hebben allemaal hun eigen calciumbehoefte. De hoeveelheden, zoals deze worden aanbevolen door de Gezondheidsraad, zijn: 
  • Volwassenen 1000 mg per dag
  • 50 - plussers 1100 mg per dag
  • 70 - plussers 1200 mg per dag
  • Mensen met osteoporose 1200 mg per dag 
De vastgestelde bovengrens, waarboven de kans bestaat dat ongewenste effecten kunnen optreden, is gesteld op 2500 mg per dag.
 
Vitamine D 
Vitamine D wordt gevormd in het lichaam, onder invloed van zonlicht . Tussen november en maart is deze vorming in Nederland bijna afwezig. Ouderen kunnen in hun huid minder vitamine D aanmaken. De andere bron van vitamine D is de voeding (zie hieronder). In het bloed kan bepaald worden of men voldoende vitamine D heeft. Uit metingen blijkt dat ongeveer de helft van de 60 plussers in Nederland een vitamine D tekort heeft.
 
Bronnen van vitamine D in de voeding
Vitamine D zit vooral in (vette) zeevis, zoals haring en makreel, maar ook in margarine, halvarine (daaraan is vitamine D extra toegevoegd) en boter.
 
De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 20 microgram (800 IE) extra te gebruiken voor:
  • Personen die osteoporose hebben of voor bewoners van een verzorgings- of verpleegtehuis,
  • Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar die een donkere huidkleur hebben of onvoldoende buitenkomen
  • Vrouwen vanaf 50 jaar die een sluier dragen. 
Aan de volgende groepen wordt dagelijks 10 microgram (400 IE) geadviseerd:
  • kinderen tot 4 jaar,
  • personen met een donkere huidkleur
  • personen van 4-50 jaar die weinig buiten komen
  • vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 die een lichte huidkleur hebben en voldoende buiten komen,
  • vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen,
  • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
 
Aanbevolen voedingsmiddelen 
Rijk aan calcium zijn vooral zuivelproducten. Melk, yoghurt en vla bevatten allemaal zo'n 1200 mg calcium per liter. Calcium verrijkte melk bevat ongeveer 50 % meer calcium per liter. Kaas tussen 550 tot 1100 mg per 100 gram.
 
Wie op de lijn let, kan gerust magere zuivelproducten nemen. Ze bevatten per 100 ml evenveel calcium als de volle. In het algemeen kunnen we stellen dat het eten van drie à vier porties zuivel (bijvoorbeeld dus melk/ karnemelk, yoghurt, vla en kaas) per dag voldoende is. Een voeding zonder zuivelproducten levert altijd nog zo'n 250 mg calcium, maar dit is te weinig om een goede botopbouw of behoud van botmassa.
 
Voor wie geen zuivelproducten kan of wil eten zijn er alternatieven:
- andere voedingsmiddelen: groene bladgroenten, broccoli en noten;
- calciumtabletten en sachets;
- soja bevattende voedingsmiddelen, verrijkt met calcium.
 
Het is raadzaam de calciumtabletten of sachets met de laatste avondmaaltijd in te nemen.
 
Vitamine D zit vooral in (vette) zeevis, zoals haring en makreel, maar ook in margarine, halvarine (daaraan is vitamine D extra toegevoegd) en boter.
 
Bron : http://www.osteoporosestichting.nl/
 
www.euroclinicarincon.com
www.thuiszorgeuroclinicarincon.com
Zijn er bepaalde onderwerpen die u graag wil behandeld zien in onze nieuwsbrief, laat het ons weten!  Wij stellen uw feedback erg op prijs!
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons postadres is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Wil u de wijze van ontvangen van deze nieuwsbrief wijzigen?
U kan uw voorkeuren wijzigen of u uitschrijven

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*