Oproep!!
 
Gelieve deze nieuwsbrief door te sturen naar uw vrienden, familie en kennissen die onze informatie interessant zouden kunnen vinden.  Zij kunnen zich via onze website aanmelden voor de nieuwsbrief : www.euroclinicarincon.com
Uitgave 7  Juni 2017
View this email in your browser

'RINCÓN SALUD' 


Beste lezer,

De zomer komt er aan!  In de rubriek 'bij de dokter'  geven we tips over hoe u uw huid het beste kan beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, volgens uw huidtype.  Dermatoloog Ruud Valks, die deze keer In de Kijker staat,  kan u hierover met raad en daad bijstaan.  De Thuiszorg heeft het over steunkousen, en hoe u er het beste mee kan omgaan.  Euro Clínica Rincón geeft u een virtuele rondleiding in de kliniek als u klikt op de link in de rubriek 'Nieuws van de Polikliniek'. 

Veel leesplezier !

NIEUWS VAN DE POLIKLINIEK

De websites van Euro Clínica Rincón en de Thuiszorg zijn vernieuwd.
Wij nodigen u graag uit om een kijkje te nemen :
www.euroclinicarincon.com en www.thuiszorgeuroclinicarincon.com

Tevens hebben wij een filmpje laten maken. 
Om te kijken, klikt u op deze link :
https://www.youtube.com/watch?v=qHVJCcfN9kY.


De polikliniek is open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 18u00

Telefoon : +34 966 830 849 (ook voor de Thuiszorg)

 
NIEUWS VAN DE THUISZORG

Steunkousen,...noodzaak, of noodzakelijk kwaad,...?
 
Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld wil ik u graag wat vertellen over steunkousen.
 
Bij het horen van het woord steunkousen zal bij velen van u de eerste gedachte zijn ‘Oh nee, die ondingen ‘Die ga ik nooit dragen’ of ‘Die dingen zitten zó strak’.
Toch hoop ik dat u de tijd neemt verder te lezen,...misschien dat u daarna een heroverweging maakt, wat tips heeft gekregen voor u zelf of waarmee u anderen in u omgeving mee kunt helpen.
 
Mocht u steunkousen dragen of zijn u steunkousen voorgeschreven door uw arts dan kan de thuiszorg Euroclinica Rincon u helpen bij het aantrekken (en eventueel ook bij het uitrekken) van uw steunkousen
 
Steunkousen worden voorgeschreven door een arts of specialist omdat er een medische reden is. Dit kan zijn omdat u een probleem heeft in de afvoer van lymfevocht maar veel vaker omdat
er een probleem is met de bloedvaten (aderen) waardoor u ‘dikke benen’ ontwikkeld.
 
Bij het ouder worden, wordt de vaatwand van de bloedvaten slapper. Ook de kleppen in de bloedvaten die voorkomen dat het bloed terugstroomt ‘naar het laagste punt van uw lichaam’ verliezen hun werking. Dit wordt veneuze insufficiëntie genoemd.
 
Ten gevolge hiervan worden uw benen dikker, soms zo erg dat u uw oude schoenen, waar u zo prettig op loopt, niet meer past.  Uw benen voelen gespannen en vermoeid aan en u heeft moeite met lopen.
Het dragen van steunkousen kan u helpen bij het oplossen van deze problemen.
 
In de meeste gevallen worden steunkousen speciaal voor u gemaakt, aangemeten dus, maar er bestaan ook standaard kousen. Uw arts zal precies aangeven wat u nodig heeft.
Dit aanmeten gebeurt door speciaal opgeleide medewerkers van zorgwinkels of bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.
Laat u goed voorlichten, mond op mond reclame is vaak de beste manier om een goed adres te vinden.
 
Steunkousen, ook wel compressie kousen genoemd, zorgen ervoor, doordat zij op een speciale manier geweven zijn, dat uw bloedvaten ondersteund worden waardoor het bloed ‘makkelijker stroomt’.
Steunkousen zijn dus altijd ‘strak’ en de kracht of druk die zij op uw benen uitoefenen is wisselend en afhankelijk van de ernst van uw aandoening.
 
Er bestaan 2 varianten aangemeten steunkousen. U herkent ze als volgt,
  • de zgn. rondbreikous deze heeft geen naad, alle dwarsdraden van de kous van voet tot knie oefenen  overal dezelfde druk uit op uw bloedvaten.
  • Daarnaast bestaat er de  zgn. vlakbreikous. De vlakbreikous heeft een naad en is strakker rond de voet en enkel en minder strak richting knie. De kous is stugger en dikker van materiaal waardoor dit type kous ook moeilijker zelfstandig is aan te trekken.
Samenvattend,...steunkousen moeten steun geven en moeten dus in enige mate strak om uw benen passen.
 
Dit roept bij veel mensen weerstand en vragen op wanneer er besloten is dat ze steunkousen moeten gaan dragen,...Hoe krijg ik die dingen aan? Hoe krijg ik die kousen uit? Kan ik hierbij hulp krijgen?
 
Het aantrekken van steunkousen is een handeling die veelvuldig wordt uitgevoerd in de wijkverpleging door wijkverpleegkundigen of wijkverzorgenden.
Wanneer u, om welke reden dan ook, uw kousen niet kunt aantrekken, en er niemand in de buurt is die u hierbij kan helpen, dan is de Thuiszorgorganisatie van Euro Clínica Rincón graag bereid dit voor u te doen.
 
De verpleegkundige of verzorgende die u bezoekt, is gekwalificeerd om uw kousen aan te trekken en beschikt over een 2- tal technieken om dit zo comfortabel mogelijk uit te voeren.
  • De een zal er voor kiezen uw kousen eerst binnenste buiten te keren, het voetje naar binnen te slaan en vervolgens het voetje met behulp van een zgn. easy slide over uw voet te schuiven. Vervolgens ‘trekt’ hij of zij de kous ‘van zich af’ op tot onder u knie.
  • De ander zal er voor kiezen uw kousen met behulp van een zgn.easy slide in zijn geheel van beneden naar boven over uw been te schuiven. Hij of zij zal dan gebruik maken van een speciale of een rubber huishoudhandschoen om grip op de kousen te krijgen. Deze techniek wordt vooral toegepast wanneer een zgn. vlakbreikous moet worden aangetrokken.
De steunkousen moeten voor het slapen gaan ook weer uitgetrokken worden. U mag nooit met uw steunkousen gaan slapen. Wanneer u een echtgenoot/e of partner heeft zal er gevraagd worden of hij of zij de kousen wil uittrekken. Ook wordt nagevraagd of er iemand anders in uw omgeving is die u hierbij wilt helpen.
Uittrekken van u steunkousen door een wijkverpleegkundige of verzorgende wordt slechts onder bepaalde omstandigheden vergoed door uw ziektekosten verzekering. U vraagt dit best na bij uw ziektekosten verzekering.
 
Tenslotte enkele tips:
  • juist in het warme Spanje is het belangrijk dat u uw kousen draagt. Warmte doet de bloedvaten uitzetten waardoor uw benen dikker worden wanneer er sprake is van veneuze insufficientie.
  • gebruik geen bodylotion of cremes op de benen voordat de kousen aangetrokken worden, Vele lotions of cremes bevatten stoffen die de kousen aantasten.
  • gebruik na het uittrekken van de kousen een lotion om de vaak droge huid in te smeren. Zorg er wel voor dat de lotion de volgende ochtend niet meer vettig zijn.
  • gebruik zo nodig een afkoelende creme wanneer u een branderig gevoel in uw benen heeft na het uittrekken. Koelzalf is verkrijgbaar bij de apotheek.
  • was uw kousen om de andere dag. Dit mag in de wasmachine op 40 graden maar zonder de machine te laten centrifugeren of u kan ook kiezen voor het handwasprogramma met een  mild wasmiddel.
  • bij voorkeur de kousen nat ophangen of op een handdoek laten drogen
  • zorg er altijd voor dat u 2 paar kousen heeft    

 
IN DE KIJKER
Dermatoloog Ruud Valks

De Nederlandse dermatoloog Ruud Valks kunt u raadplegen voor alle ziekten van huid, haar en nagels.  Dr. Valks is tevens gespecialiseerd in het detecteren en behandelen van huidkanker.
Onder zijn expertise vallen onder andere :
 
  • Huidkanker screening
  • Dermatoscopisch onderzoek pigmentvlekken
  • Dermato-chirurgie van huidkanker met cosmetische reparatie
  • Venerologie
  • Acné
  • Photodynamische therapie
  • Mohs chirurgie

Dr. Valks is cum laude gepromoveerd met een buitengewone promotie-prijs aan de Autonome Universiteit van Madrid.  Met meer dan 18 jaar internationale ervaring, opgedaan in het Academisch Ziekenhuis La Princesa in Madrid, het Instituut voor Gezondheid Carlos III, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en meerdere privé-klinieken, is hij tevens lid van de Amerikaanse Academie voor Dermatologie, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Spaanse Academie voor Dermatologie.

Dr. Valks kan u te woord staan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

BIJ DE DOKTER

UV-bescherming: alle tips op een rijtje

Elke keer je verbrandt, wordt je huid onherroepelijk beschadigd.
 
Je had er misschien nog niet bij stilgestaan, maar een gebruinde huid is een teken dat het afweermechanisme van je huid in werking is getreden. Het is een manier van je lichaam om zich, door het vormen van melanine, te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Een verbrande huid wil zeggen dat de verdediging gefaald heeft. En dat er dus schade is toegebracht. Dat betekent spijtig genoeg niet alleen een nachtje op je buik slapen, het vermindert ook de elasticiteit van je huid én verhoogt je risico op huidkanker.
 
Slechts 5 keer verbranden tijdens je jeugd zorgt voor drastische verhoogde kans op melanoom, huidkanker dus. En dat allemaal voor dat bruine kleurtje.
 
Zonnen voor dummies: belangrijke tips!

1. Zoek op tijd schaduw op.
 
De beste bescherming tegen de zon is op tijd schaduw opzoeken. Vooral tussen 12u en 15u (zomeruur). Het is geen populaire boodschap, maar de beste manier om van de zon te genieten is met mate. Natuurlijk wil je net als iedereen van elk streepje zon profiteren. We krijgen al zo weinig mooie dagen. Maar doe jezelf en je huid een plezier en leg op tijd en stond je handdoek of picknicklaken even in de schaduw. Alleen zo ben je er zeker van dat je je arme huidcellen niet overbelast.
 
2. Draag beschermende kledij.
 
Tenzij je heel binnenkort graag je gerimpelde huid loopt te showen, raden we je aan om jezelf toch voldoende te bedekken. Niet uit kuisheid maar omdat je huid voldoende rust nodig heeft. Een paar uur onbeschermd in de zon flaneren beschadigt je huid immers onherroepelijk. En dat zie je dit jaar aan je rode kleur en volgende jaar aan je eerste rimpel. 
Gelukkig zijn er genoeg geweldige modemerken en kledinglijnen die je figuur tot z’n recht laten komen én je huid toch voldoende beschermen. Met een zonnebril, bijpassend hoofddeksel en losse kledij die je huid bedekt ben je niet alleen handig incognito, je vermijdt ook dat je ’s avonds als ‘De Kreeft’ wordt omschreven.

 
3. Smeer je voldoende in.
 
Geen enkele zonnecrème beschermt je volledig. Gebruik die dus zoals je bomma ‘blush’ gebruikt: beter te veel dan te weinig. Breng minstens om de 2 uur een nieuwe dikke laag aan. En zeker na het zwemmen of zweten.
 
4. Laat de zonnebank links liggen.
 
Je verblindt de mensen liever met je stralende glimlach dan met je witte huid, dus spring je snel, net voor de zomer begint, even onder de zonnebank. Want 1 keer kan geen kwaad, toch? Laat je niks wijsmaken. Elke keer dat je een zonnebank gebruikt, wordt je huid onherstelbaar beschadigd. Zo krijg je niet alleen rimpels op korte termijn, maar verhoog je ook je risico op huidkanker aanzienlijk. En dat is dat bruine tintje toch niet waard?
De UV-stralen van een zonnebank zijn immers tot 6 keer sterker dan die van de zon op de middag in de Tropen. En dat is véél. Hierdoor belanden zonnebanken in de categorie ‘dingen waar je kanker van krijgt’, naast lieverdjes als asbest en sigaretten. En zijn ze dan ook terecht verboden onder de 18 jaar.
 
5. Ontdek hoe jouw huidtype reageert op de zon.
 
We worden allemaal rood als een kreeft als we verbranden. De één enkel wat sneller dan de ander. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe je huid reageert op de zon.
Je huidtype bepaalt de manier waarop je huid reageert op de zon. Zo zijn huidtypes 1, 2 en 3 het meest gevoelig aan de effecten van ultraviolet stralen. De meeste Belgen hebben huidtype 2 en verbranden dus vrij snel. Ontdek aan de hand van je uiterlijke kenmerken wat voor huid je hebt en hoelang je in de zon mag blijven zonder bescherming.

 
DOE DE HUIDTYPETEST

6. Staar wat vaker naar jezelf.

 
Tenzij je een computerspelletjesverslaving ontwikkelt en de rest van je leven binnenblijft, kan je jezelf nooit 100% beschermen tegen de zon. Je loopt daardoor altijd een klein risico op huidkanker. Het is dan ook belangrijk dat je je huid leert kennen en op tijd opmerkt wanneer er iets verandert.
Belangrijk is uit te kijken naar melanomen. Dat zijn pigmentcellen met grootheidswaanzin die zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen. Huidkanker dus. Melanomen ontstaan vaak op bestaande pigmentvlekken zoals een moeder-, geboorte- of schoonheidsvlek. Op zich zijn deze vlekjes echter onschadelijk. Maar als ze veranderen van kleur, vorm, dikte of grootte of wanneer ze gaan jeuken, zweren of bloeden, kan dat een teken zijn van huidkanker.

 
Hoeveel zon hebben we nodig? 
We hebben allemaal zon nodig om vitamine D aan te maken (voor sterke botten bijvoorbeeld). Het is echter onmogelijk om een algemene aanbeveling te doen over 
hoeveel precies. Sommige mensen hebben namelijk van nature een lager vitamine D niveau dan anderen.

 
Volg hoe dan ook deze richtlijnen:
  • Maximum een half uur per dag blootstelling van handen en gezicht volstaat.
  • Geniet met mate van de zon, en let op dat je niet verbrandt en houd de tips in de gaten.
  • Volg het advies van je arts wanneer die een tekort aan vitamine D vaststelt.
  • Ga zeker niet naar de zonnebank om vitamine D aan te maken. Die zijn daarvoor niet geschikt en verhogen integendeel je risico op huidkanker.
Wanneer moet ik mezelf beschermen?
Als je je huidtype kent en de UV-index volgt, kan je dit schema gebruiken om te weten wanneer het belangrijk is om je huid te beschermen.

Legende:
  • Groen: Laag risico. Geen bescherming nodig.
  • Geel: Matig risico. Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon.
  • Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
  • Rood: Zeer hoog risico. Bedek je en blijf steeds in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik een hoge beschermingsfactor.
Bron : http://www.kanker.be/kankerpreventie/slimmer-de-zon/red-je-huid/uv-bescherming-alle-tips-op-een-rijtje
In de maanden juli en augustus verschijnt er geen nieuwsbrief. 
Het team van Euro Clínica Rincón en de Thuiszorg wenst u een prettige zomer!
 
Zijn er bepaalde onderwerpen die u graag wil behandeld zien in onze nieuwsbrief, laat het ons weten!  Wij stellen uw feedback erg op prijs!
www.euroclinicarincon.com
www.thuiszorgeuroclinicarincon.com
Copyright © 2017 Euro Clínica Rincón, All rights reserved.