Uitgave 15  April 2018
View this email in your browser

'RINCÓN SALUD' 


Beste lezer,
 
Zijn er bepaalde onderwerpen die u graag wil behandeld zien in onze nieuwsbrief, laat het ons weten!  Wij stellen uw feedback erg op prijs!

We wensen u veel leesplezier!
NIEUWS VAN DE POLIKLINIEK

Wat kan zonder afspraak?
 
U kunt zonder afspraak in de kliniek terecht voor :
  • Het verwijderen van hechtingen
  • Het verzorgen van wonden
  • Injecties, zoals bijvoorbeeld de vitamine B12
  • Bloed-, urine en ontlasting analyse
  • Bloeddrukmeting
  • Meting bloedsuikerspiegel
  • Elastische kousen
  • Elleboog krukken


De polikliniek is open van maandag tot vrijdag
van 8u30 tot 18u00.

Een bezoek aan de huisarts kan enkel via afspraak, spoedgevallen uitgezonderd!


Telefoon : +34 966 830 849 (ook voor de Thuiszorg)
24-uursnummer van de huisarts : +34 965 867 801
 
 
NIEUWS VAN DE THUISZORG

IK BEN VAN DE TRAP GEVALLEN,......
 
Nu denkt u misschien ‘vervelend’ voor de schrijver/ster van deze maandelijkse nieuwsbrief ‘maar wat moet ik hiermee?’.
 
Inderdaad u heeft gelijk maar toch wil ik u vragen even verder te lezen. Het kan u namelijk ook gebeuren.
Een ongeluk zit meestal in een heel klein hoekje!
 
Wat gebeurde er precies? Ik zal het u vertellen.
 
Het gebeurde ‘s ochtends. Zo’n twee weken geleden. De wekker liep om kwart voor zeven af, gewone tijd voor mij om op te staan op de dagen dat ik voor Euroclinica als verpleegkundige ‘op stap ga’.
 
Net zoals de meeste van u heb ook ik zo mijn vaste patroon wat ik ‘s morgens afwerk alvorens naar mijn eertse cliënt te gaan.
De wekker loopt af, ik moet het lekkere warme bed uit en op de koude vloer zoek ik naar mijn pantoffels. Omdat mijn partner nog in diepe rust is en ik geen storende factor wil zijn, doe ik geen verlichting aan. De pantoffels gevonden en met één hand langs de muur voorzichtig de slaapkamer uit, de gang in.
Het is donker in huis en de gordijnen in de woonkamer zijn dicht. Halverwege de gang is aan mijn linker hand de trap naar boven.
De overloop van de trap is voorzien van een lichtschakelaar om de verlichting naar de eerste verdieping aan te doen maar deze laat ik uit. 
In het donker ga ik naar boven. Hier aangekomen doe ik een lichtje op de bovenverdieping aan om mijn kleding te pakken en mijn werktas om vervolgens het licht weer uit te schakelen en via dezelfde weg weer naar beneden te gaan. In het donker,...
Routine dus!
En dan...? Dan gaat het mis. Ik val van de trap en omdat ik mijn handen vol heb kan ik mij nergens aan vasthouden en stort ik naar beneden.
Bijna onderaan de trap komt mijn val tot stilstand en blijf ik liggen,....Ik voelde direct een pijn in mijn rechter zij en nadat ik van de eerste schrik bekomen ben en mijn partner, inmiddels wakker geworden,  onderaan de trap staat om te zien wat er aan de hand is, ben ik voorzichtig opgestaan.
Voorzichtig ben ik naar de woonkamer gegaan waar ik, plat op mijn rug, op de vloer gaan liggen om bijtekomen.
Het vervolg zal ik u besparen maar naar later bleek zijn er enkele ribben gekneusd waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds last van heb.
 
De tips die ik u wil geven en de lering die ik zelf en hopelijk ook u hieruit kunt trekken zijn: 
  • doe ‘s nacht of in de vroege ochtend wanneer u uit bed moet om bijv. naar het toilet te gaan en het nog donker is in huis altijd een lichtje aan!
  • koop regelmatig nieuwe, gesloten pantoffels, geen slippers (de mijne waren ‘model slipper’ en al zeker 5 jaar oud. De zolen waren versleten,.... als afgesleten autobanden)
  • gooi die oude pantoffels ‘die zo lekker zitten maar versleten zijn’ direct weg. Zet ze niet toch naast u bed want dan komt u in de verleiding ze toch weer aan te trekken.
  • doorbreek een routine. In mijn geval bijv. leg je kleding een avond van te voren al klaar zodat je er niet naar hoeft te gaan zoeken.
  • neem de tijd. Sta liever wat eerder op of neem wat meer tijd om naar het toilet te gaan, dat bed blijft nog wel even warm. Ieder lichaam moet wennen aan de positie verandering van horizontaal naar verticaal.
  • draag een alarm zodat u iemand kunt waarschuwen mocht u gevallen zijn of
  • neem u mobiele telefoon mee ook wanneer u zich binnenshuis verplaatst (programeer uw telefoon wel voor of laat iemand dit doen).
Voorkomen is beter dan genezen en zoals ik al schreef ‘een ongeluk zit in een heel klein hoekje,...van de trap in mijn geval’.
 
Ik wens u een prettig, valvrij verblijf in Spanje toe!

IN DE KIJKER
Dermatoloog Ruud Valks
De Nederlandse dermatoloog Ruud Valks kunt u raadplegen voor alle ziekten van huid, haar en nagels.  Dr. Valks is tevens gespecialiseerd in het detecteren en behandelen van huidkanker.

Onder zijn expertise vallen onder andere :

Huidkanker screening
Dermatoscopisch onderzoek pigmentvlekken
Dermato-chirurgie van huidkanker met cosmetische reparatie
Venerologie
Acné
Photodynamische therapie
Mohs chirurgie
Dr. Valks is cum laude gepromoveerd met een buitengewone promotie-prijs aan de Autonome Universiteit van Madrid.  Met meer dan 18 jaar internationale ervaring, opgedaan in het Academisch Ziekenhuis La Princesa in Madrid, het Instituut voor Gezondheid Carlos III, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en meerdere privé-klinieken, is hij tevens lid van de Amerikaanse Academie voor Dermatologie, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Spaanse Academie voor Dermatologie.
Dr. Valks kan u te woord staan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

BIJ DE DOKTER

Wat is een urineweginfectie?
 
Urineweginfectie is een verzamelnaam voor alle infecties aan de urinewegen. De organen die bij de urinewegen horen zijn: blaas, urinebuis en urineleiders. Een infectie aan de lage urinewegen is een blaasontsteking. Gevaarlijker dan een blaasontsteking is een nierbekkenontsteking. Dit is een urineweginfectie die zich verplaatst naar de buitenkant van de nieren.
Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties. Een op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met de lengte van de urinebuis. Deze is bij vrouwen namelijk korter dan bij mannen, waardoor bacteriën eerder in de blaas komen.

Symptomen van een urineweginfectie:
  • Bijna continue aandrang om te plassen
  • Bloed in de urine
  • Branderig gevoel
  • Buikpijn
  • Incontinentie
  • Troebele urine
  • Vaak kleine beetjes plassen
Nierbekkenontsteking (pyelonefritis)
Een nierbekkenontsteking, in de medische wereld ook wel pyelonefritis genoemd, is een ernstige infectie. De klachten lijken op die van een urineweginfectie. Een nierbekkenontsteking herken je aan bijkomende hoge koorts en pijn in zij en onderrug. Een nierbekkenontsteking is doorgaans het gevolg van een onbehandelde urineweginfectie. Vermoed je een nierbekkenontsteking ga dan zo snel mogelijk naar een arts voor antibiotica. Een nierbekkenontsteking gaat niet vanzelf over. Een onbehandelde nierbekkenontsteking kan blijvende schade aan de nieren veroorzaken.

Oorzaken urineweginfectie
  • E-coli bacterie
De E-coli bacterie is in tachtig procent van de gevallen de oorzaak van een urineweginfectie. Deze bacterie bevindt zich normaal gesproken in de darm. Door van achter naar voren afvegen of geslachtsgemeenschap kan de bacterie bij de urinewegen komen. Hier veroorzaakt het infecties.
  • Diabetes
Bij diabetes zit er suiker in de urine. Suiker is een goede voedingsbodem voor bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.
  • Vergrote prostaat (mannen)
Een vergroting van de prostaat maakt het lastiger om de blaas goed te legen waardoor er bacteriën achterblijven.
  • Verzakkingen (vrouwen)
Door verzakking van de blaas is het lastiger om goed uit te plassen, hierdoor ontstaat sneller een urineweginfectie.
  • De overgang (vrouwen)
Het lichaam maakt na de overgang weinig oestrogeen aan waardoor de slijmvliezen in de urinebuis dunner worden. Dit vergroot het risico op een urineweginfectie.
  • Zwangerschap
Zwangerschap veroorzaakt meer druk op de blaas waardoor het lastiger is om de blaas helemaal te legen. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking. Tijdens een zwangerschap lijken klachten bij een urineweginfectie soms op (vroegtijdige) weeën. Een blaasontsteking vergroot het risico op een vroeggeboorte, ga met klachten daarom zo snel mogelijk naar een verloskundige of huisarts.

Chronische blaasontsteking
Een chronische blaasontsteking, of terugkerende blaasontsteking, heeft verschillende oorzaken:
  • Nieuwe infectie met andere bacteriën
  • Bacterie die resistent is voor de gebruikte antibiotica
  • Moeilijk te behandelen oorzaak: urine die achterblijft in de blaas na het plassen, urinewegstenen, candida infectie en chronische prostaatontsteking
Vraag bij een chronische blaasontsteking om een doorverwijzing naar uroloog. De uroloog heeft meer ervaring heeft met blaasproblemen dan een huisarts.

Hoe urineweginfecties herkennen?
De aanwezigheid van bacteriën of andere micro-organismen in de urine. De urineweg is in normale omstandigheden een steriele omgeving en wanneer deze infecteert krijg je symptomen die afhankelijk zijn van de soort urineweginfectie.
Bij een blaasontsteking krijgt men een drang om frequenter en veel te gaan wateren. Anderzijds zijn er moeilijkheden bij het wateren en een branderig gevoel of pijn tijdens het wateren. De urine is troebel, slecht ruikend en er kan bloed in de urine worden waargenomen.
Onderbuik pijn, krampen en koorts kunnen optreden wanneer de ontsteking acuut opkomt.


Urineweginfectie voorkomen
Een blaasontsteking of andere infectie aan de urinewegen voorkomen is in veel gevallen makkelijker dan genezen. Deze tips helpen een urineweginfectie voorkomen:
  • Drink voldoende, anderhalf tot twee liter water per dag
  • Ga na het vrijen direct naar het toilet om te plassen
  • Veeg af van voor naar achter
  • Ga naar het toilet zodra je aandrang krijgt, zo voorkom je dat urine te lang in je blaas blijft
 
https://www.solvo.nl/uroloog/klachten/urineweginfectie

www.euroclinicarincon.com
www.thuiszorgeuroclinicarincon.com
Copyright © 2018

Ons postadres is:
Euro Clínica Rincón
Avda. Dr. Sevéro Ochoa 6
03503 Benidorm

Wil u de wijze van ontvangen van deze nieuwsbrief wijzigen?
U kan uw voorkeuren wijzigen of u uitschrijven

 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*