NIEUW in Euro Clínica Rincón: PRP-behandeling bij spier-en gewrichtspijnen

BEHANDELING VAN MUSCULOSKELETALE PIJN MET PLASMA RIJK AAN BLOEDPLAATJES OF MET GROEIFACTOREN IN BLOEDPLAATJES.  Musculoskeletale pijn is een overkoepelende term voor pijn in spieren, beenderen, pezen, ligamenten en gewrichten inclusief hun zenuwen, kraakbeen en slijmbeurzen.

Wat is PRP?
Het zijn de initialen van Platelet-Rich Plasma (Plasma Rijk aan Bloedplaatjes), en het is het deel van het bloed dat een hogere concentratie van de zogenaamde groeifactoren bevat.
Deze factoren activeren op een natuurlijk manier de mechanismen van ons lichaam om sneller verwondingen aan weefsels, spieren, gewrichten en bot te helpen regenereren.

Waaruit bestaat een behandeling met PRP?
Het proces gaat als volgt:
Stap 1: er wordt bloed afgenomen van de patiënt
Stap 2: van dit bloed gebruikt men het gedeelte rijk aan groeifactoren (PRP) en worden deze factoren geactiveerd
Stap 3: het verrijkte plasma wordt geïnjecteerd in het getroffen gebied (letsel)

Met deze techniek, stimuleren we het natuurlijke proces van het lichaam om weefsel te regenereren en verwondingen te genezen, op een verbeterde en snellere manier.
Het is een eenvoudige ingreep, minimaal invasief, met een korte duurtijd (meestal tussen 15-25 minuten) en niet meer pijnlijk dan een normale injectie, vandaar dat het in de meeste gevallen gebeurt zonder verdoving.

Hoeveel infiltraties zijn nodig?
Over het algemeen zijn 2 tot 3 infiltraties met wekelijkse intervallen aan te raden, hoewel dit afhankelijk is van het soort letsel, de gradatie ervan en de evolutie van de patiënt. Tussen elke infiltratie kan de patiënt gewoon doorgaan met zijn normale leven.

Welke voordelen zijn er t.o.v. andere behandelingen?
Behandeling met PRP biedt talrijke voordelen ten opzichte van traditionele technieken, maar de belangrijkste drie zijn:
Het is sneller: het versnelt het herstel van weefsels.  Men kan dus 2 keer zo snel dan met de traditionele technieken het normale leven terug opnemen of terug gaan sporten.
Het is veiliger: omdat de bloedplaatjes vanuit het bloed van de patiënt zelf komt, is er geen gevaar.
Het is comfortabeler: deze behandeling is zo eenvoudig dat geen hospitalisatie of agressieve technieken vereist zijn.

En wat zijn de ongemakken of de negatieve factoren?
De behandeling heeft geen nadelen ten opzichte van andere behandelingen, en omdat het bloed van de patiënt zelf gebruikt wordt, is er geen kans voor afwijzing, allergie, vervuiling, enz.
Het enige risico is dat de infiltratie een kleine lokale infectie zou kunnen veroorzaken. Voor de gemoedsrust van de patiënt, volgen wij dit van nabij op.  Als u symptomen of abnormale pijn zou ervaren, kan u zich uiteraard wenden tot onze kliniek.

Is er een rustperiode nodig na de behandeling?
De patiënt kan een normaal leven leiden, ermee rekening houdend om in de eerste 24-48 uur geen sportactiviteit of intensieve inspanningen te doen. U moet speciale aandacht besteden aan de geïnfiltreerde zone en goed het advies opvolgen over de revalidatie die u van ons team zal krijgen.

Hoe lang duurt het om verbetering op te merken?
Na de infiltratie met PRP is het normaal dat de pijn mindert in de tweede of derde week van de behandeling – in sommige gevallen is er zelfs al verbetering merkbaar in de eerste week. Vanaf dan zal de patiënt stabiel blijven, en geleidelijk zal de mobiliteit en de mogelijkheid om activiteiten te verrichten met totale normaliteit terugkeren. Soms is verbetering van het symptoom al in de eerste week merkbaar.
In gevallen van chronische pijn, er is een beetje meer geduld nodig daar de effecten later beginnen op te treden.

Ik ben atleet, welke voordelen biedt deze behandeling mij als ik een blessure heb?
Atleten, professionals of liefhebbers, profiteren met name van deze behandeling, omdat ze sneller met letsels geconfronteerd worden en omdat ze wensen in de kortst mogelijke tijd terug te keren naar hun activiteit.
Een PRP behandeling verkort de periode van herstel en wederopbouw (tot in de helft van de tijd) en vermindert de kans op herval. Vandaar dat het zeer veel gebruikt wordt door topsporters zoals Rafa Nadal of Xavi Hernández.

Bovendien, is het een techniek die is goedgekeurd door het anti-doping Agentschap (heeft niets te maken met andere prestatie-verbetering, als de autotransfusies van het bloed).

Maar is het dan enkel bedoeld voor jonge mensen en sporters?
Helemaal niet. De PRP behandeling wordt op grote schaal gebruikt en biedt regeneratieve voordelen voor alle soorten patiënten, ongeacht hun leeftijd of lichamelijke activiteit. Iedereen kan een letsel oplopen bij een dagelijkse activiteit als de trap aflopen of lijden aan de normale degeneratie van de gewrichten die vanaf de leeftijd van 60 optreedt (in deze gevallen kan zelfs chirurgie of prothese voorkomen worden).

Leden van ons medische team passen elke dag de PRP behandeling toe op een zeer heterogene groep van mensen, en met uitstekende resultaten.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de PRP behandeling?
Zodra ons medische team beslist heeft dat de PRP behandeling de beste behandeling is voor de patiënt, zal grondig worden geëvalueerd of de patiënt vatbaar zou kunnen zijn voor een contra-indicatie.

In het algemeen, is de meerderheid van de patiënten geschikt voor behandeling. Er is alleen kans op een contra-indicatie in sommige gevallen van lokale infectie, neoplastische processen en bepaalde aandoeningen van het bloed.  Dit wordt gedetecteerd in de analyse die vooraf gaat, om de totale veiligheid van de patiënt te garanderen.

Wij voeren in onze kliniek de infiltraties uit met controle van echografie. Door middel van het gebruik van een echografie bereikt men een veel betere precisie om het getroffen anatomisch element te infiltreren.  Tevens verkleint deze ecografische gids de kans op complicaties zoals puncties op ongewenste plaatsen (slagaders, aders, zenuwen, organen…) die tot ernstige gevolgen zouden kunnen leiden.

Met behulp van deze techniek kan de pijn helemaal verdwijnen of significant verminderen, het degeneratieve proces stoppen of vertragen, en in de overgrote meerderheid van de gevallen chirurgie vermijden of vertragen, waarvoor later meestal een grotere rehabilitatie-inspanning nodig is.

De meest voorkomende infiltraties die zijn gemaakt in de klinische praktijk met behulp van groeifactoren zijn:

Tendinitis of peesontsteking: achillespees, cuadriceps, knieschijf, iliac psoas, epikondylitis, supraespinoso op de schouder.
Plantaire Fasciitis
Artrose: knie, heup, schouder, lumbaal
Letsels aan de schouder, elleboog, rug en heup, pols en hand, knie, enkel en voet

Neem met ons contact op voor meer informatie of een afspraak.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH